View Sidebar
The Knife

The Knife

Den svenska gruppen The Knife består av syskonen Karin och Olof Dreijer. Gruppen bildades 1999 och gör musik inom genren electropop. The Knife var ett av de många svenska indieband som i början av 2000-talet slog igenom internationellt. Syskonparet driver också ett eget skivbolag, Rabid Records.

När gruppen bildades, och under flera år efteråt, följde de en policy att aldrig uppträda live och att synas i media så lite som möjligt. Denna policy bröt de mot för första gången år 2005, då de gjorde en spelning på Institute of Contemporary Art i London i samband med att deras album Silent Shout släpptes. Sedan dess har bandet gjort flera liveframträdanden, då den första spelningen i London bejublades av både publik och kritiker. Även sedan de har börjat framträda live visar dock gruppen mycket sällan sina ansikten, och väljer istället att bära masker av olika slag på scen och i till exempel intervjuer i tidningar.800px-Melt_2013_-_The_Knife-24

The Knife har vunnit flera priser och utmärkelser för sin musik, bland annat Årets grupp på P3:s Guldgala år 2004 och 2007. År 2004 vann gruppen också en Grammis för Bästa grupp, men valde att bojkotta utdelningsceremonin. Istället skickade syskonen två konstnärer från konstnärsgruppen Unfucked Pussy, Fia-Stina Sandlund och Joanna Rytel. Konstnärerna kom utklädda till gorillor och hade numret 50 skrivet på dräkterna. Hela incidenten var en protest mot mansdominansen i musikindustrin. År 2007 vann The Knife Grammisar i kategorierna Årets album, Årets artist, Årets kompositör, Årets musik-DVD, Årets popgrupp och Årets producent. Inte heller denna gång dök gruppen på galan, utan skickade istället videohälsningar, där ingen av bandmedlemmarna visade sig.

Om du vill köpa en skiva av The Knife är det bra för både plånboken och för miljön att köpa skivan begagnat av någon annan som inte vill ha den längre. Då är det smidigt att kunna söka efter någon som säljer skivor av The Knife via annonser på internet. På Allaannonser.nu har man samlat en mängd annonssidor på internet, vilket gör att du bara behöver göra en enda sökning för att hitta det du letar efter.

Efter gruppens ”Shaking Habitual Show Tour” 2014 upplöstes gruppen, efter att de meddelat upplösningen redan i augusti det året. I november samma år spelade The Knife som grupp för sista gången.

Kommentarer är stängda