View Sidebar
The Hives

The Hives

The Hives bildades år 1993 i Fagersta i Västmanland. Bandet leds av dess sångare, Howlin’ Pelle Almqvist (Per Almqvist). I övrigt består bandet av Nicholaus Arson (Niklas Almqvist), Vigilante Carlstroem (Mikael Karlsson Åström), Dr. Matt Destruction (Mattias Bernvall) och Chris Dangerous (Christian Grahn). Bandets grundande är höljt i mysterium. Det enda man vet är den historia som bandet själva berättar, om hur en viss PR-agent vid namn Randy Fitzsimmons lärde medlemmarna att spela musik och satte ihop bandet. Även om Fitzsimmons sannolikt är en fiktiv person, bibehålls myten om hans existens genom bandet själva. Han förekom till exempel på omslaget till albumet Tyrannosaurus Hives, där man på framsidan kunde se de fem bandmedlemmarna, men på baksidan kunde se sex par ben.1280px-The_Hives_PiP

Bandet debuterade med en EP redan året efter att de bildades, med titeln Sounds Like Sushi. Därefter turnerade de i Sverige och släppte sitt första album år 1997, Barely Legal. Titeln kom sig kanske av att medlemmarna i bandet vid det laget faktiskt var ”barely legal”: samtliga medlemmar är födda 1977 eller 1978, och de yngsta medlemmarna var således 19 år gamla när albumet släpptes. Deras internationella genombrott kom dock inte förrän år 2000, med albumet Veni Vidi Vicious. På albumet fanns två av deras hitsinglar, ”Hate to Say I Told You So” och ”Main Offender”, som blev stora i både USA och Storbritannien. Sedan dess har de fortsatt sin internationella karriär, och bland annat varit förband åt storheter inom rocken som Maroon 5 och Rolling Stones.

Förutom mystiken som omger gruppens bildande, har The Hives också utmärkt sig på ett annat sätt, nämligen genom att alltid bära enhetliga kläder som går i svart och vitt. Detta gör de inte bara på scen, utan i alla sammanhang där bandmedlemmarna uppträder offentligt tillsammans, till exempel vid intervjuer och presskonferenser.

The Hives internationella framgångar har bland annat gjort att deras musik finns med på en rad olika musikbaserade tv-spel. Det går till exempel att spela några av deras låtar i spelen Rock Band, SingStar Svenska Hits och SingStar Rocks!.

Kommentarer är stängda