View Sidebar
Roxette

Roxette

Ett av de största musikfenomenen från slutet av 1980-talet till mitten av 1990-talet var duon Roxette. Per Gessle använde namnet Roxette redan 1984, då han var i USA och försökte lansera sitt band Gyllene Tider. Detta försök skulle dock bli mindre framgångsrikt, och istället debuterade Per Gessle med Roxette tillsammans med sångerskan Marie Fredriksson 1986. Duon fick snabbt genomslagskraft i Sverige, framförallt med sitt album Look Sharp! från 1988, men de internationella framgångarna lät vänta på sig. När de väl kom var det nästan av ett sammanträffande. En amerikansk utbytesstudent vid namn Dean Cushman hade fått smak för Roxettes popmusik under sin vistelse i Sverige, och tog med sig albumet Look Sharp! hem till Minnesota, där han bad den lokala radiostationen att spela det. Den första låten som stationen spelade var The Look, och den skulle snabbt bli så populär bland stationens lyssnare att den spred sig till andra stationer, och till slut hamnade överst på Billboardlistan. Det gjorde den efter att Roxettes amerikanska skivbolag, som först hade tackat nej till att ge ut Look Sharp! i USA, snabbt ändrade sig efter framgången och både gav ut singeln The Look och det fullständiga albumet.

The Look skulle bli den första av fyra låtar som toppade listorna i USA. De som följde senare var Listen to your heart, It must have been love och Joyride. I och med deras listettaplacering blev Roxette den första svenska gruppen som placerat sig så högt på Billboardlistan sedan ABBA och låten Dancing Queen 1977, mer än 10 år tidigare.

Roxette har varit på tre stora världsturnéer och hade fram till 2006 sålt över 50 miljoner album. Sedan dess har dock den siffran stigit. Bland annat gjorde duon en comeback 2011 med albumet Charm School, 10 år efter deras senaste album. Gruppen hade tidigare hållit sig utanför rampljuset under flera år sedan Marie Fredriksson diagnosticerades med en hjärntumör 2002. Hon överkom dock sjukdomen, och i och med comebacken åkte de på ytterligare en världsturné. Roxette är inte klara med sin publik, och deras publik kommer kanske aldrig att vara klara med dem. Vi kan sannolikt vänta oss fler comebacker från Per Gessle och Marie Fredriksson i framtiden.

Roxette 1

Kommentarer är stängda