View Sidebar
Motörhead

Motörhead

Under hela 40 år var Motörhead ett av de rockband som dominerade världsscenen och definierade rocken. Nu, eller sedan frontfiguren Ian Fraser ”Lemmy” Kilmisters bortgång 2015, är bandet musikhistoria. Så här började det för bandet: 1975 hamnade rockmusikern Lemmy i blåsväder. Han åkte fast för droginnehav och bandet Hawkwind, där han först var medlem, ville inte ha något mer med honom att göra. Han fick helt enkelt sparken. Solo igen, bestämde Lemmy sig för att bilda ett nytt rockband: Motörhead. Namnet var inspirerat av den sista sången han skrev åt Hawkwind. Den initiala visionen för Motörhead var att med Lemmys egna ord ”fokusera på en grundläggande musik. Musiken ska vara hög, snabb, låta som en stad, vara skrovlig, arrogant, paranoid och fartgalen rock n’ roll. Den kommer låta så högt att om vi blir grannar kommer din gräsmatta dö.” Lemmy rekryterade två bandmedlemmar (som senare har varierat under åren).

 

Lemmys vision måste ha varit lyckad för Motörhead kom ganska snart att betraktas som föregångare till den nya vågens heavy metal-band i Storbritannien. Under deras 40-åriga karriär släppte Motörhead 23 studioalbum och dessutom ett flertal liveplattor och singlar. Det var framför allt på 1980-talet som rockbandet rönte stora framgångar och titt som tätt hamnade på musiktopplistor i Storbritannien. Med musikalbumen Overkill (1979), Bomber (1979), Ace of Spades (1980) och No Sleep ’til Hammersmith (1981) – än idag lika uppskattade alster – visade Motörhead att de hör till rockscenens kungar. Deras höga status och stora popularitet har präglat försäljningen av plattor. De ska ha sålt över 15 miljoner musikalbum världen över.

4 kända låtar av Motörhead

1. (We Are) The Road Crew (1980)

När Lemmy var ung följde han, som anställd, Jimi Hendrix på vägarna. Gitarrlegenden brukade ge honom dricks i form av LSD, sägs det. Det var både vackert och tufft att vara så hängiven en superstjärna. Om du någon gång har undrat hur Motörhead kan måla upp en så trovärdig bild av livet på vägarna i låten ”(We Are) The Road Crew” beror det på att Lemmy verkligen hade erfarit det hela själv. Låten är en hyllning till de arbetare som följde Motörhead under turneringarna, vägens krigare och hjältar som stöttar i vått och torrt.

2. Orgasmatron (1986)

I den futuristiska Woody Allen-filmen Orgasmatron (1973) används ett sexuellt hjälpmedel med samma namn som filmen för att ge dess användare orgasmer. I Motörhead-låten ”Orgasmatron” flirtar rockbandet med den ovannämnda filmen och låter själva orgasmatronen vara en symbol för religioners tyranniska brott mot mänskligheten. Lemmy Kilmister var inget fan av religion – kanske för att hans pappa var kaplan.

3. Ace of Spades (1980)

”Ace of Spades” är inte bara känd som Motörheads bästa låt, låten tio-i-toppar även listan över de bästa rocklåtarna någonsin. Som titeln avslöjar innehåller ”Ace of Spades” massor av smart sammansatta spelreferenser (Lemmy var spelberoende).

4. Overkill (1979)

Det finns nog ingen annan låt som definierar Motörheads sound så bra som ”Overkill” gör. Soundet är högt, fartfyllt och förenar tre talangfulla musikers skickliga spelande till en explosiv rockharmoni.

Lemmy Kilmister – en mycket kort biografi

 

Rockbandet Motörhead är synonyma med Lemmy Kilmister, sångaren och basisten i bandet. Under deras 40-åriga karriär är det han som har varit bandets fasta punkt. Lemmy föddes som Ian Fraser Kilmister 1945. Han växte upp i det brittiska Staffordshire. Smeknamnet Lemmy fick han när han flyttade till Wales, och han sa själv att just ”Lemmy” var walesiskt slang för ordet engelsman. Redan i de tidiga åren var han musikintresserad, vilket tog sig uttryck i att han jobbade i Jimi Hendrix road crew (se låten ”(We Are) The Road Crew”) och var medlem i flera band. Lemmy var både beroende av knark och slots. Det förstnämnda missbruket ledde till att han sparkades ur rockbandet Hawkwind. Snart därefter startade han tillsammans med ”Fast” Eddie Clarke och Phil ”Philthy Animal” Taylor Motörhead. Bandet fick sitt genombrott i slutet på 1970- och i början på 1980-talen och förevigade således sitt namn i musikhistorien. Den 28 december 2015 avled Lemmy Kilmister på grund av sjukdom i Los Angeles, Kalifornien. Han hade bara några dagar tidigare fått reda på att han hade fått en aggressiv form av prostatacancer och att han hade högst några månader kvar att leva.

Kommentarer är stängda