View Sidebar
ABBA

ABBA

ABBA är en av Sveriges största musikexporter och en av världens genom tiderna populäraste grupper. Björn och Benny förstod redan när de skrev sina första låtar att det de gjorde var bra, och de fick tidigt framgångar i Tyskland och Holland. För att nå ut till en större publik och bli mer välkända internationellt bestämde sig gruppen för att försöka delta i Eurovision Song Contest. 1974 deltog de i den stora finalen med Waterloo, vann stort, och resten, som man säger, är historia.

Detta skedde bara två år efter att gruppen hade bildats 1972. Redan året innan, 1973, hade gruppen deltagit i Melodifestivalen, då under namnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Gruppen kom på en tredjeplats med Ring, ring. Efter ett namnbyte och en förstaplats i Eurovision, som första svenska bidrag någonsin, började dock framgångssagan på riktigt. Waterloo blev listetta i flera europeiska länder och kom så högt som en sjundeplacering på Billboardlistan. Björn och Benny fortsatte att skriva populära låtar som placerade sig högt, som Money, Money, Money, Dancing Queen och Mamma mia, och 1976 räknades ABBA som en av världens mest populära popgrupper. Hysterin kring ABBA kulminerade under deras turné i Australien 1977, där ABBA hade några av sina största framgångar, liksom i USA.

ABBA var inte bara en musikgrupp, utan också två gifta par. Livet i rampljuset och fotoblixtarna från paparazzis slet hårt på vissa medlemmar i gruppen, framförallt Agnetha, och även på deras förhållanden. Björn och Agnetha skilde sig 1979, och Benny och Anni-Frid 1981, samma år som gruppen spelade in sin sista skiva. De framträdde tillsammans för sista gången 1982, och året därefter meddelade Agnetha att gruppen hade splittrats.

ABBA sålde under sin karriär ungefär 180 miljoner skivor, och till dags dato mer än 400 miljoner skivor.  De fortsätter att sälja mellan 2 och 4 miljoner skivor varje år, så ingen vet vad deras försäljningssiffror kommer att stanna på. Sedan gruppens uppbrott har det förekommit otaliga spekulationer om att gruppen ska återförenas. Medlemmarna har istället satsat på sina solokarriärer, och Björn och Benny på projekt som Chess och Kristina från Duvemåla. Så sent som i april 2014 förekom nya rykten om att gruppen skulle kunna spela in en ny låt tillsammans, eftersom Anni-Frid har uttryckt en önskan om att göra det, och Björn har sagt att han inte skulle ha något emot det. Han sade dock också att det skulle krävas något mycket speciellt för att det skulle ske, och att det inte finns några planer på det för tillfället. ABBA-fans som hoppas på en återförening kan behöva vänta länge till, men under tiden finns deras odödliga låtar kvar att njuta av.

Kommentarer är stängda