View Sidebar
Träd, Gräs och Stenar

Träd, Gräs och Stenar

Under sjuttiotalet dominerade den progressiva musiken, eller proggen, den svenska musikscenen. Den var politiskt åt vänsterhållet och stod i opposition mot allt vad kommersialism och kapitalism hette. De största grupperna hade skruvade namn som Hoola Bandoola Band, Fläsket Brinner, Gudibrallan, Samla Mammas Manna och Archimedes Badkar. Men frågan är om inte Träd, Gräs och Stenar (TG&S) var mest populära? De har definitivt varit det mest långlivade bandet i alla fall, och mest inflytelserika på senare generationer av musiker.

Självklara på Gärdesfesterna

Live spelades proggmusiken ofta på gallerier och konsthallar som Liljevalchs och Moderna Museet, men de mest kända konserterna var festerna på Gärdet i Stockholm 1970 och 1971. De blev en generalmönstring av proggrörelsen där alla de stora banden spelade. TG&S var självklart med och deras konsert den 12 juni 1970 spelades in för ett livealbum. Skivan är legendarisk trots det burkiga och svajiga ljudet. Hade det varit idag hade säkert halva publiken filmat konserten med sina smartphones. Föredrar du en lur med ett äpple som symbol vänder du dig lämpligen till mresell.se eftersom man från Mresell kan välja bland massor av renoverade Apple-produkter i toppskick. Väljer du exempelvis en restaurerad iPhone 13 får du marknadens bästa kamera för oslagbara bilder och filmer i såväl dagsljus som skymning. Tänk att ha TG&S spelning på Gärdet i sådan kvalitet!

Startade som Pärson Sound

TG&S hade en förhistoria. De startade redan 1967 som det experimentella bandet Pärson Sound, som var kraftigt influerade av Terry Riley och andra New York-minimalister. Därefter bytte de namn till International Harvester som spelade en mer psykedelisk rock med lite inslag av folkmusik. De släppte det hyllade albumet ”Sov Gott Rose-Marie” innan de 1969 transformerades till TG&S. De gav ut fyra fullängdare under sjuttiotalet

Till Värmland

Proggrörelsen var som nämnts väldigt vänsterorienterad. TG&S var dock inte fullt lika politiska, däremot kan de karakteriseras som ”gröna vågare”. De lämnade Stockholm och flyttade till den värmländska landsbygden där de förutom musikskapandet ägnade sig åt biodynamisk odling. Händelsevis flyttade deras skivbolag Silence också till Värmland, vilket gjorde samarbetet dem emellan väldigt smidigt. Den här perioden skildras i den fina tevedokumentären Tystnaden som funnits på SVT Play.

In i tvåtusentalet

Under åttio- och nittiotalet var TG&S mer eller mindre bortglömda och spelade bara sporadiskt, men efter millennieskiftet har de gått en ny vår till mötes. Nya generationer av musiker och lyssnare upptäckte dem och de har turnerat i såväl USA som Japan. Superkreddiga musiker som Thurston Moore från Sonic Youth och Stephen Malkmus från Pavement tillhör fansen och missar aldrig chansen att hylla TG&S. Tyvärr har originalmedlemmarna Torbjörn Abelli och Thomas Mera Gartz gått bort på senare år, men under det förkortade namnet Träden fortsätter bandet fortfarande att spela och turnera med nya, yngre bandmedlemmar.

Kommentarer är stängda